Led verlichting

Wat is LED

Historie LED verlichting in het kort
 
Oleg Vladimirovich Losev ontdekte halverwege de jaren '20 dat diodes licht uitstraalden als er stroom doorheen werd gestuurd. In 1927 publiceerde hij in een Russisch tijdschrift details over de eerste LED en vroeg een patent aan. Helaas bleef Losevs werk onopgemerkt. 
 
Nick Holonyak Jr. onwikkelde in het begin van de zestiger jaren de eerste werkende LED. Hij maakte gebruik van de optische eigenschappen van een diode, ontdekt door Losev. De kleur van het opgewekte licht is afhankelijk van de aard van de materialen waaruit de LED is opgebouwd. In eerste instantie waren er alleen rood gekleurde LEDs, ze gaven geel en groen licht, en pas in de jaren 90 met de ontwikkeling van blauw licht was het mogelijk om elke kleur licht te genereren. Al werden LED’s eerst alleen gebruikt voor infrarode afstandsbedieningen, in verkeerslichten en de remlichten van auto's, nu worden ze meer en meer gebruikt om meer traditionele lampen te vervangen.
 
Voordelen LED verlichting
 
Het verschil tussen LED lampen en gewone lampen is de afwezigheid van een interne gloeidraad wat leidt tot een grotere betrouwbaarheid en duurzaamheid (tot 100.000 uren). Bovendien vraagt LED-verlichting niet om ingewikkelde stroomvoorzieningen waardoor de kosten van onderhoud zeer laag zijn en de elektrische betrouwbaarheid hoog. 
 
Vanwege de gebruikte materialen is de verwarming van de armaturen minimaal, de mechanische weerstand hoog en is de ontbranding direct, ook bij lage temperaturen (tot -40 graden). En dankzij de constante toevoer van laagspanning is LED bovenal veilig. De voordelen van LED-verlichting ten opzichte van andere bekende lichtbronnen hopen zich in snel tempo op:
  • LED is energiezuinig (verbruikt tot 8x minder stroom dan een gewone lichtbron)
  • LED heeft een zeer lange levensduur (50.000 tot 100.000+ uur)
  • LED kent geen UV of IR straling
  • LED kent geen flikkeringen
  • LED is geluidloos
  • LED verminderd oogvermoeidheid
  • LED kent een geringe warmteontwikkeling
  • LED is estetisch en klein
  • LED maakt alle kleuren mogelijk
Kortom, door de vele toepassingsmogelijkheden en hoge kwaliteit is LED-verlichting zeker het overwegen waard en zit er toekomst in deze lichtbron. Verwacht wordt dat in 2020 95% van alle verlichting LED zal zijn!
 
De kwaliteit van LED's
 
De ene LED is de andere niet, ook hierin zijn grote verschillen in lichtopbrengst, lichtkleur en levensduur. DenkLED gebruikt zover als mogelijk CREE LED's. CREE staat bekend als de grootste en beste LED fabrikant ter wereld. Onze leverancier is strategisch partner van CREE, daardoor beschikken wij altijd over de nieuwste en beste technologie.       
 
LED en uw portomonnee
 
LED is duur..... denkt men, de realiteit is echter dat de besparing op het energieverbruik en de veel langere levensduur de hogere aanschafprijs ruim compenseren! LED is een slimme en duurzame investering dus!
 
Een voorbeeld:
Een 40Watt gloeilamp ten opzichte van een 5Watt LED lamp
 
   40Watt gloeilamp   5Watt LED lamp
Aanschafprijs  € 2,00  € 29,95
Levensduur (in uren) 1.000  50.000
Aanschafprijs per lichtuur  € 0,002  € 0,000599
Aanschafprijs per jaarlijks gebruik  € 5,82  € 1,74
Energieverbruik per jaar*  116,48kWh  14,56kWh
Energiekosten per jaar  € 23,30  € 2,91
CO2 emissie per jaar     65,93kg  8,24kg
Zwavel uitstoot     50gr  6gr
 
Jaarlijkse besparing:
Energiekosten en aanschaf            € 20,39 + € 4,08 = € 24,47
CO2 emissie          57,69kg
Zwavel uitstoot           44gr
*Verbruik is gebaseerd op 8 uur per dag, 2912 uur per jaar, € 0.20 per kWh!
 

De kleur van licht

Het is algemeen bekend dat de kleur van natuurlijk licht verandert naarmate de dag vordert.
Deze verschillen zijn gemeten en geklassificeert in een tabel.

 
 

Lichtbron

Kleurtemperatuur

Blauwe lucht

12.000 - 20.000 K

Zomerlicht (zonneschijn)

6.500 K

Morgenlicht en begin avond

4.300 K

Een uur na zonsopgang

3.500 K

Zons-opgang en ondergang

2.000 K

Kaarslicht

1.850 - 1.900 K

Luciferlicht

1.700 K

 

De kleur van LED verlichting is geklassificeert in warm wit (kleurtemperatuur tussen 3.000 en 4.000 K) en koel wit (kleurtemperatuur tussen 5.000 en 8.000 K). Het grootste gedeelte van de witte LEDs geven licht met een kleurtemperatuur van 5.500 K. De LED cool white (koel wit) geeft licht met een gemiddelde kleurtemperatuur van 5.600 K. De LED warm white (warm wit) geeft licht met een kleurtemperatuur van circa 3.250 K en wordt beschouwd als een goede vervanger van de gloeilamp voor huiselijk gebruik.

 

 

DenkLED, eerlijk over LED

DenkLED is eerlijk over LED, wij streven er naar om duidelijk, eerlijk en simpel advies te geven over de mogelijkheden en voordelen die LED verlichting biedt. Met onze standaard range van LED verlichtingsprodukten bieden wij de mogelijkheid om bijna alle bestaande lampen voor LED lampen te kunnen vervangen. Naast dit produktenaanbod denken wij graag met u mee over alternatieve LED oplossingen. Onze fabriek werkt exclusief voor ons, zodoende kunnen wij LED produkten op speciaal verzoek laten produceren. Voor zakelijke gebruikers bieden wij een brede range van LED straatverlichting, LED plafondpanelen, LED wall washers, LED buitenverlichting en LED feestverlichting. Wij adviseren u graag over de mogelijheden en voordelen die LED verlichting voor u te bieden heeft, u kunt ons te allen tijde bereiken op telefoonnummer 06 - 52076320 of via e-mail carnisse.electra@gmail.com