Besparen met led

Met LED verlichting bespaart u op 4 terreinen:

·         Besparing op de aanschafprijs

·         Besparing op het elektriciteitsverbruik

·         Besparing op de CO2 uitstoot

·         Besparing op de zwavel uitstoot

Besparing op de aanschafprijs

Gezien de extreem lange levensduur van een LED lamp bespaart u, ondanks de hogere prijs, aanzienlijk op de aanschafprijs. De exacte besparing kunt u zelf eenvoudig berekenen door de aanschafprijs en de te verwachten levensduur van een ‘normale’ lamp te vergelijken met die van een LED lamp. Voor uw gemak vindt u hieronder een overzicht van de levensduur van de meest gebruikte lampen.

 

·         LED lampen 50.000 uur

·         Gloeilampen 1.000 – 3.000 uur

·         Halogeenlampen 2.000 – 3.500 uur

·         Spaarlampen 12.000 uur

·         TL buizen 6.000 – 40.000 uur

 

Rekenvoorbeeld:  U koopt normaal gesproken een 40Watt gloeilamp die 1.000 uur meegaat voor € 1,00, de LED vervanger die minimaal 50.000 uur meegaat kost € 29,95. De gloeilamp kost per branduur 0,1 cent, de LED lamp 0,0599 cent, een aanmerkelijk verschil dus. Als u dus voor elke lamp de kostprijs per branduur uitrekent weet u exact met welke lamp u het beste rendement qua levensduur haalt.

 

Houdt u rekening met het volgende: indien de kostprijs per uur van bijvoorbeeld een spaarlamp goedkoper uitvalt dan die van een LED lamp zult u door de besparing  op het energieverbruik toch goedkoper uit zijn met LED verlichting.

 

Besparing op het elektriciteitsverbruik

 

Het grootste voordeel van LED verlichting is de besparing op het energieverbruik. Doordat LED vele malen efficiënter is dan een gloei-, Halogeen- of spaarlamp kan met een veel lager wattage dezelfde lichtsterkte bereikt worden.

 

De exacte besparing op uw elektriciteitspannes kunt u vrij eenvoudig zelf uitrekenen door gebruik van onderstaand model. De benodigde gegevens om dit zelf uit te kunnen rekenen zijn: de prijs die u betaald per kWh (van uw energieleverancier), het wattage van de te vervangen lamp, het wattage van de nieuwe LED lamp en het aantal uren per jaar dat de lamp aan staat.

 

Rekenvoorbeeld: U betaald € 0,20 per kWh, vervangt een 40Watt gloeilamp, die 1.000 uur per jaar brandt, voor een 5Watt LED lamp. Uw besparing ziet er dan als volgt uit:

 

Verbruik gloeilamp per jaar        40x1.000=40.000Watt=40kWh

Verbruik LED lamp per jaar         5x1.000=5.000Watt=5kWh

Uw besparing per jaar                  35kWh x € 0,20 = € 7,00  

 

Besparing op CO2 en zwavel uitstoot

 

Omdat u met LED verlichting minder energie verbruikt, stoot u dus ook minder CO2 en zwavel uit om deze energie op te wekken.

 

Indien u weet hoeveel kWh u bespaart door uw bestaande verlichting te vervangen door LED verlichting kunt u ruwweg de besparing op CO2 en zwaveluitstoot uitrekenen, hou daarvoor onderstaande berekening aan:

 

1kWh aan energiebesparing levert een CO2 uitstoot besparing op van 0,5659kg

1kWh aan energiebesparing levert een zwavel uitstoot besparing op van 0,43498gram